Donat Petricioli o vodi

Živa bića na Zemlji, kao i ona opisana u znanstveno fantastičnim pričama i filmovima, često se kreću po vodi, putuju/plivaju/rone kroz nju, koriste je kao piće, gorivo ili se zbog nje vode ratovi, bilo među stočarima na Divljem Zapadu, bilo među planetima.

Kao biolog mora i profesionalni ronilac te ljubitelj znanstvene fantastike, Donat Petricioli se već preko trideset godina susreće s vodom, bilo morskom bilo slatkom. O njenim izuzetnim svojstvima, mogućnostima i nemogućnostima, je mnogo saznao i naučio i zato o tome želi pričati sadašnjim te budućim piscima, a i čitateljima znanstvene fantastike.

U svom predavanju ukratko će se osvrnuti na karakteristike vode – njena kemijska, fizikalna, biološka, mehanička i neka druga svojstva – iz kojih neposredno proizlaze mogućnosti organizama koji je koriste ili u ili na njoj žive.
Predavanje je popraćeno fotografijama (od kojih je dio snimio sam) i predstavlja odličan „priručnik“ za pisanje budućih priča, odnosno odličnu „recenziju“ pri čitanju već napisanih.